Jouw VIP-programma

Bij PROvida kom je niet alleen om te herstellen van je klachten, zoals hevige vermoeidheid en spanning, maar leer je juist ook om het beste uit jezelf te halen, met als resultaat een professioneel en waardevol leven: PROvida!


De zorgprofessionals van PROvida hebben veel kennis en ervaring met holistische behandelprogramma's voor ernstige stress-gerelateerde psychische klachten. Ook hebben we veel ervaring in het werken met topsporters, topteams en topmanagers.

Het exclusieve 4-weeks behandelprogramma van PROvida vindt plaats in een klein dorpje in Spanje. Je bent uit je stressvolle omgeving en kan op een afgeschermde locatie je volledig richten op het herstel van je burn-out en je persoonlijke groei.

Door de unieke onderdelen uit ons state of the art programma zullen je vaardigheden vergroten en word je geprikkeld om aan jezelf te blijven werken. Ons aanbod is ook zo effectief omdat het zeer intensief is, uitgebreid en op maat gemaakt.

 

Meer weten?


  Direct bellen

  Whatsapp


 

 

Individuele behandeling:

De individuele behandeling is gebaseerd op therapievormen uit de derde generatie cognitieve gedragstherapie (ACT, schematherapie, MBCT en Positieve Psychologie), die aantoonbaar effectief zijn. 

PROvida onderscheidt zich in het gegeven dat wij deze therapie aanbieden in een intensieve vorm, voor een snel resultaat. Er is een regiebehandelaar die de regie heeft over je gehele behandeltraject en die indiceert uit welke onderdelen je traject zal gaan bestaan. Met je behandelend therapeut ga je eerst aan de slag met het in kaart brengen van hoe je klachten tot stand zijn gekomen en vervolgens ook zijn gebleven. Vervolgens gaan we bouwen aan het ontwikkelen van vaardigheden die je kunnen helpen om deze omstandigheden en patronen te kunnen veranderen. Zo ontwikkel je op een praktische manier persoonlijke veerkracht.

Tijdens de therapie maak je contact met je grenzen en word je bewust van signalen van je lichaam door te werken met een dagstructuur die je leert om zelf de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. Daarbij wordt gekeken naar je manier van denken en de invloed die deze heeft op je functioneren en hoe je hier ook tegenaan kunt kijken. Je leert op een constructieve manier omgaan met persoonlijke obstakels en stressvolle situaties. Je gaat stilstaan bij de dingen in het leven die je echt belangrijk vindt en je gaat investeren in de dingen die er echt toe doen.

Na het traject in Spanje blijf je nog een tijdje begeleiding ontvangen van je therapeut.

 


Beweegprogramma

Sporten en bewegen heeft een zeer belangrijke plek binnen het behandelprogramma van PROvida. We werken toe naar bewustwording en inzicht in lichamelijke belasting en individuele belastbaarheid. Daar hoort bij dat je leert je lichaam aan te voelen en te handelen naar wat haalbaar is qua belasting op dat moment. Het doel is om je energieniveau te verhogen, waardoor je belastbaarheid en veerkracht vergroot worden.

Tijdens de intakefase in Nederland wordt een sportmedische keuring gedaan om de belastbaarheid en je trainingslevel in beeld te brengen. De hart- en longfunctie wordt gemeten om erachter te komen of het verantwoord is om het beweegprogramma van PROvida te volgen. Met een inspanningstest wordt de fysieke conditie getest. Je doet een fietstest waarbij het trappen steeds zwaarder wordt, doordat het aantal watt elke minuut met 15 wordt verhoogd. Je fietst tot je niet meer kan. Tijdens het fietsen krijg je een mondkapje op, waarmee de zuurstofopname wordt gemeten. De maximale zuurstofopname is een betrouwbare maat voor je conditie.

Deze keuring en de intake met de beweegcoach bij aanvang van het traject geven input aan het beweegprogramma dat op maat voor je wordt gemaakt en waarmee je tijdens het programma aan de slag gaat.

Cognitieve fitness is een onderdeel van het beweegprogramma en is een unieke training, waarbij fitnessoefeningen worden gecombineerd met elementen die de hersenen bewust activeren. Hierdoor wordt je cognitieve vermogen verbeterd en wordt de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en onderlinge verbindingen in het brein gestimuleerd. Dit heeft onder andere een positief effect op je focus en concentratie en het geheugen.

Tijdens het programma zul je dagelijks een beweegmoment hebben en kennis maken met een scala aan activiteiten, waaronder tennis, padel, zwemmen, fietsen, wandelen, hiken, fitness etc. Het klimaat in Spanje maakt het mogelijk deze activiteiten veelal in de buitenlucht te kunnen doen. De fitbit die je tijdens je traject zal gebruiken ondersteunt je hierbij.

Uiteindelijk zal het beweegprogramma van PROvida erin resulteren dat je weer plezier krijgt in bewegen en sporten en het hebben van een actieve leefstijl, waarin een goede balans is tussen inspanning en ontspanning. Het programma zal erin resulteren dat je aan het einde van het traject een beweegplan maakt dat je in je dagelijkse leven gaat uitvoeren.


E-health

Door middel van E-health ga je online bezig met je herstel. Op deze manier kun je op een plek en een tijdstip dat het jou past bezig met de modules die je behandelaar klaar zet en die je zullen ondersteunen bij je herstelproces.

Op deze wijze worden tijdens het behandeltraject de face-to-face gesprekken aangevuld met e-health behandeling. De aanvulling van e-health zorgt ervoor dat je in jouw eigen tempo informatie kan lezen over burn-out en cognitieve gedragstherapie en zelfstandig oefeningen kan maken. In het e-healthprogramma is goede informatie voorhanden in de vorm van teksten en filmpjes. De verschillende vormen van informatieoverdracht, in gesprek, via het lezen van teksten en het maken van oefeningen, zorgen ervoor dat de informatie beter begrepen en onthouden wordt. De behandelaar bekijkt je ingevulde oefeningen en geeft feedback hierop en bespreekt deze verder in de individuele gesprekken. Alle informatie en de opdrachten blijven voor je beschikbaar, zodat deze ook na afloop van de behandeling nog bekeken kunnen worden.

Er worden cognitieve, gedragsmatige technieken ingezet in speciaal voor burn-out ontwikkelde modules, waardoor je jezelf op een andere manier leert te verhouden tot vermoeidheid en andere klachten.

Een van de online behandelingen is de module “voluit leven” en is gebaseerd op de “Acceptance and Commitment Therapy”. Op een praktische manier met oefeningen en opdrachten worden de 3 pijlers waarop de methodiek is gestoeld doorgewerkt: 1: het verzet opgeven tegen je psychisch leed. 2: Leren op te merken wat er in je omgaat en je te verbinden met wat er “nu” is en 3: Ontdekken wat je echt belangrijk vindt in het leven en dat de basis maken van je handelen.  Dit zal er toe leiden dat je accepteert dat psychisch leed onlosmakelijk is verbonden met het leven. Je doet inzichten op die leiden tot aanvaarding van je klachten in plaats van verzet. Er ontstaat ruimte en energie om nu te doen wat je werkelijk belangrijk vindt. Je ontdekt wat voluit leven is.

 

De 3 pijlers van ACT:

  • Openstellen:
    Met mildheid accepteren wat in de weg zit aan pijn, emoties of gedachten in plaats van het proberen ertegen te vechten, het onder controle te houden of te vermijden.
  • Aanwezig zijn:
    Verbinden met wat er NU is door middel van mindfulness. Vaak zijn we bezig met wat is geweest en wat komen gaat waardoor we het huidige moment ‘vergeten’. Mindfulness is de vaardigheid om in het moment te zijn en vanuit dat moment je innerlijke wereld en omgeving te observeren. 
  • Doen wat ertoe doet:
    Ontdek wat het leven waardevol maakt voor jou en handel daarnaar. Maak een overzicht van wat jouw waarden zijn en hoe je deze in je leven kunt verwerken en toepassen. Hierdoor ervaar je meer voldoening in het leven.

ACT is een evidence based therapy voor gediagnosticeerde stoornissen maar is ook zeer effectief gebleken bij het vergroten van het welzijn in het algemeen.

Het is een nieuwe therapeutische behandelmethode in de traditie van de cognitieve therapie, met een aantal belangrijke nieuwe kenmerken, waaronder dat je geleerd wordt dat niet alleen gedachten, maar ook lichamelijke ervaringen en gevoelens onderdeel zijn van mentale gebeurtenissen. Je wordt geleerd je te richten op zaken die je op directe wijze kunnen beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten. Het doel is te leren om op een flexibele manier om te gaan met de problemen die je tegenkomt, terwijl je blijft investeren in de dingen die echt belangrijk zijn; van klacht naar veerkracht!

In de groepsbehandeling worden je experiëntiële oefeningen aangeboden, die aansluiten op de onderwerpen uit je individuele behandeling. Dit versterkt nog eens extra het effect van de verschillende behandelonderdelen, omdat samen oefenen de ervaring krachtiger maakt en je psychologische veerkracht nog eens extra vergroot.

Bekijk hier een filmpje over ACT:

 


 


Yoga

Het doel van de Yogalessen is het vinden van een balans tussen het lichamelijke en het geestelijke. Door afstand te leren nemen van opkomende emoties en gedachten kunnen deze objectief worden  bekeken en leer je keuzes te maken die bij jou passen. De flexibiliteit en rust die volgen uit de lessen, zullen je proces ondersteunen.

Gedurende het vier weekse programma bij PROvida zullen we ons drie weken bezig houden met Vinyasa Yoga en Yin Yoga. De eerste week staat in het licht van het leren kennen van het lijf en de geest. We gaan vaststellen waar we mee aan het werk gaan de komende weken. Dit is voor iedereen anders. Het ene lijf is het andere niet en dat geldt ook voor de geest. De tweede week gaan we hier dieper op in. Door middel van het beoefenen van de yoga houdingen (Asanas) en de meditatieve staat die Yin Yoga met zich brengt gaan we samen ontdekken hoe jij als persoon reageert op de status van je lijf en geest. Hoe ga jij binnen de les om met situaties die niet per definitie aangenaam zijn? Vaak zijn we ons helemaal niet bewust van hoe we reageren in bepaalde situaties. De geest geeft ons miljoenen mogelijkheden om ons af te leiden van dat wat er op dit moment gebeurd. Ben je je aan het verliezen in herinneringen? Word je boos, lacherig of raak je in paniek? Moet er plotseling nagedacht worden over wat er vanavond gegeten moet worden? In week drie gaan we nog een stapje verder. Zodra je je bewust wordt van hoe jij reageert op onaangename situaties, heb je de tijd om afstand te nemen van de emotie of het gevoel. De pijn of de emotie ‘is er dan gewoon’. Je ziet het als het ware al aankomen en hoe meer je traint hoe meer tijd je jezelf geeft. Dit zorgt er voor dat jouw reactie objectief kan worden afgestemd op de situatie. Misschien word je niet meer boos op jezelf dat je niet in een houding kan zitten, want waarom zou je jezelf zo naar toespreken? Je vraagt jezelf: ‘is de houding schadelijk voor mij, of alleen maar vervelend?’. Dit kan je ook doortrekken naar het dagelijks leven. Is dit gedrag of deze relatie, baan, vriend of vriendin schadelijk voor mij of juist niet? Actief besluiten over je reactie op een bepaalde situatie in de yoga les, danwel daarbuiten, geeft grip op je leven, houvast en reduceert daarmee stress. Zo kun jij in elke situatie bepalen wat jij op dat moment echt nodig hebt en ook wat je niet meer nodig hebt.



 


Virtual Reality rollenspellen

In de Virtual Reality omgeving wordt op een innovatieve manier rollenspellen uitgevoerd. Je wordt volledig ondergedompeld in een specifieke en gesimuleerde situatie. Je hebt een VR-bril op en hebt de mogelijkheid om op een natuurlijke manier te interacteren met het virtuele karakter dat aangestuurd wordt door de behandelaar.

Uit ervaring is gebleken dat deze nieuwe manier van rollenspellen effectiever is doordat het realistischer voelt dan reguliere methodes. Je kan je beter inleven in de aangeboden situatie waardoor een meer natuurlijke interactie ontstaat. Het verschil met een regulier rollenspel is dat je je niet langer zelf een situatie hoeft in te beelden tijdens het rollenspel. Je kan je onmiddellijk op de aangeboden situatie concentreren en actief zijn zonder onnodige afleiding. Dit maakt de leerervaring vele malen effectiever.

Hoe werkt het?

We maken gebruik van de Oculus rift VR bril, wat zorgt voor een levensechte ervaring. De nieuwste Virtual Reality technologie maakt het mogelijk om virtuele karakters op een natuurlijke wijze te laten interacteren. Dialogen kunnen gevoerd worden op een natuurlijke manier zonder dat je vastzit aan een voorgeprogrammeerd script. Stemvervormingstechnieken maken het mogelijk de stem van de behandelaar onherkenbaar te maken waardoor je ervaring nog realistischer beleefd wordt. Een mannenstem kan vervormd worden naar een vrouwenstem en omgekeerd. Daarnaast heeft de behandelaar de mogelijkheid om de virtuele karakters op maat aan te sturen, waarbij diverse emoties en gedragingen gesimuleerd kunnen worden. Het virtuele karakter kan bijvoorbeeld agressief overkomen door een boze gezichtsuitdrukking, agressieve houding en bewegingen, maar kan ook heel vriendelijk en begripvol overkomen door een vriendelijke gezichtsuitdrukking, rustige vloeiende bewegingen en een open houding. Dit is door de behandelaar eenvoudig in te stellen.

Virtuele omgevingen

We kunnen kiezen uit verschillende omgevingen om binnen een bepaald scenario te oefenen. Er is een virtuele omgeving van een supermarkt, winkelstraat, café/restaurant en een kantoor/behandelkamer.


Virtuele karakters

Er kan uit meer dan 80 verschillende virtuele karakters worden gekozen voor de simulatie van een lastige situatie. De virtuele karakters bestaan uit mannen en vrouwen met een verschillende etniciteit, kleding, postuur en lengte. Bepaalde karakters vertegenwoordigen zelfs ook een bepaalde functie, zoals een politieagent, beveiligingsmedewerker, buschauffeur, winkel- medewerker, verpleegkundige, personen in een nette pak (bijv. managers) en ook hangjongeren kunnen gekozen worden. Het passende virtuele karakter wordt gekozen op basis van het rollenspel dat we willen spelen en wordt als tegenspeler ingezet.

Virtueel beeld NOS uitzending

Als je een virtueel beeld wilt  krijgen hoe een Virtual Reality Training er uit ziet kun je een uitzending op NOS op 3 bekijken. “Stéphanie (29) helpt tbs'ers met behulp van virtual reality”


Voeding

Het voedingsprogramma van PROvida richt zich op inzicht, vaardigheden en plezier. Je wordt je bewust van de effecten van voeding op je lichamelijke en psychische gezondheid. Je leert ervaren waar je trek voelt in je lichaam en hoe je meer bewust keuzes kunt maken in gezonde voeding. De juiste voeding is een goede basis voor een snel herstel van je klachten en geeft in korte tijd een energieker gevoel. De chefs van PROvida nemen nemen je hierin iedere dag mee.

Voedingsstoffen zijn belangrijk voor de hersenstructuur en de hersenfunctie. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst ook op het belang van voeding op psychische klachten. Het verband tussen voeding en psychisch welbevinden werkt in twee richtingen. Ongezonde voeding leidt tot verminderd welbevinden. Verminderd welbevinden leidt tot een ongezond voedingspatroon. Stress verhoogt de aanmaak van adrenaline wat leidt tot een disbalans van de bloedsuikerspiegel. Dit voelt als een dip waardoor je op zoek gaat naar een oppepper. Bij het nuttigen van deze oppeppers raakt de bloedsuikerspiegel steeds verder uit balans.

Gezonde voeding is een belangrijk ingrediënt voor je herstel op korte termijn en je balans op langere termijn. Gezonde voeding heeft een positief effect op je energie, je welbevinden, je nachtrust en je weerstand.

Het bewust bezig zijn met voedingsmiddelen en met de bereiding van voedsel schiet er in de drukte van het dagelijks leven gemakkelijk bij in. Zeker wanneer je al te maken hebt met stress- en vermoeidheidsklachten kan gezond eten en de tijd nemen hier van te genieten gemakkelijk op de achtergrond raken. Echter, dit zal de negatieve spiraal waarin je terecht bent gekomen enkel maar versterken.

Het voedingsprogramma is erop gericht dat je meer kennis krijgt van de werking van voedingsstoffen, dat je gaat ervaren dat een uitgebalanceerd voedingspatroon er in zal resulteren dat je je vitaler voelt en dat dit ook aan je uiterlijk te zien is en zeer belangrijk; dat het prettig en ontspannen kan zijn om op een positieve manier met voeding bezig te zijn. Het doel is dat je kun genieten van gezond eten en hier tijd aan besteden.

De koks.

De chefs van PROvida zullen dagelijks aanwezig zijn en ter plaatse verse maaltijden bereiden en je meenemen in hun kennis van gezonde, smakelijke voeding in een sfeer waarin de tijd genomen wordt voor koken en het  genieten van een maaltijd.

In het programma worden tevens workshops opgenomen. Op deze wijze krijg je de vaardigheden aangereikt om op een eenvoudig manier zelf de maaltijden te bereiden waardoor je tijdens je verblijf bij PROvida geinspireerd bent geraakt.





 


Mindfulness en Visual Awareness

In het programma van PROvida wordt mindfulness vervlochten met meerdere onderdelen en activiteiten. Mindfulness, oftewel ‘leven met volle aandacht’, is een grote ondersteuning in het leren hanteren van stress, de veelheid gedachten in je hoofd en gepieker over alles wat na dit moment allemaal “moet” Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent.

Mindfulness filmpje “mindfull mice”:

Dr. Jon Kabat-Zinn, heeft als eerste het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context gehaald en een zeer effectieve training ontwikkeld: op mindfulness gebaseerde stress reductie (MBCT). Hij heeft de basis gelegd voor het gebruik van mindfulness door artsen en psychotherapeuten. Mindfulness wordt door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie, pijn of burn-out.

In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leert mindfulness je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. Mindfulness zorgt er niet voor dat je nooit meer stress of negatieve gevoelens zult ervaren, maar leert je dat zulke gevoelens bij het leven horen. Wel leer je anders omgaan met aangename en onaangename gebeurtenissen. Door mindfulness leer je je bewust te zijn van wat er nu gebeurt en wat je nu doet. Je leert om bewust te kijken en stil te staan bij je binnenwereld en bij wat je wilt in het leven. Met dit bewustzijn kun je keuzes maken, stil staan bij eigen behoeftes en wensen en toewerken naar een goede zelfzorg in plaats van door te gaan op de “automatische piloot”.

Door maar door te blijven gaan en geen moment voor reflectie te nemen, worden belangrijke lichamelijke signalen genegeerd en ga je over grenzen. Door regelmatig te mediteren en de aandacht naar binnen te richten,  signaleer je stress-signalen en kun je gezonde keuzes maken en je beter concentreren en ontspannen omdat je geest rustiger is. 

De technieken en oefeningen die we hierbij gebruiken zijn praktisch, eenvoudig aan te leren en zeer goed toepasbaar in het dagelijkse leven, na het behandeltraject. We maken onder andere gebruik van de body-scan, meditaties en van visual awareness:

Visual awareness

Visual awareness vormt een integraal onderdeel van ons Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT) traject. Al eerder in dat traject leren cliënten het verschil tussen ‘doe-modus’ en ‘zijn-modus’: visual awareness training kunnen we daarom uitleggen als fotograferen in de zijn-modus. Op die manier leren onze cliënten om niet alleen hun gedachten te observeren zonder er direct een oordeel aan te koppelen (zoals bij reguliere meditatie) maar om dit ook met hun omgeving te kunnen doen. Dit sluit perfect aan op de kernprocessen van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een vorm van evidence-based gedragstherapie die de kern vormt van het gehele PROvida programma

Wat en waarom

Je arriveert op je bestemming en merkt ineens dat je de route nauwelijks herinnert. Herken je dat? Zo gaan we vaak door het leven: uit contact met onze omgeving. We kijken wel, maar zien niet. Dat komt omdat onze geest bezig is met andere dingen, zoals met wat er gisteren misliep of wat er morgen nog allemaal moet. En met onze smartphone, natuurlijk. Maar wat als we dat stressapparaat nu eens zouden kunnen inzetten om helemaal in het nu te geraken?

Dat is de kern van onze visual awareness training. We gebruiken daarbij geen ‘zweverige’ meditatie-apps, maar gewoon de camera. We maken foto’s volgens een benadering die niet op het resultaat maar op het proces gericht is, zodat cliënten via fotografie leren om hun wereld op een wakkere en niet-oordelende manier te zien. Onze visual awareness trainer reikt cliënten zo een nuttige en leuke toevoeging aan op hun mindfulness-beoefening, of juist een actief alternatief voor hen die niet elke dag met gesloten ogen op een kussentje willen of kunnen zitten. Met deze training wordt elk ‘loos’ moment van je dag ineens een kans om te oefenen met een nieuwe manier van kijken die kan helpen bij het herstellen én voorkomen van een burn-out.

Hoe doen we dat?

In een serie korte workshops legt onze coach de principes van het verschil tussen kijken en zien groepsgewijs uit aan de hand van praktische voorbeelden die iedereen herkent. Maar we springen al snel de praktijk in. We beginnen steeds zónder smartphone: met visuele oefeningen waardoor cliënten ontspannen én al kunnen proeven van een frisse manier van kijken. Vervolgens ontvangen ze een foto-opdracht waarmee ze binnen, maar als het éven kan liefst buiten, onder begeleiding aan de slag gaan. Tot slot bekijken en bespreken we groepsgewijs de foto’s: niet om te bepalen of ze ‘mooi’ of ‘geslaagd’ zijn, maar als een verslag van de visuele wakkerheid van de deelnemers. Ons programma in Spanje bevat daarnaast ook een fotografie-excursie van een dagdeel. Ervaring is niet nodig: de praktijk leert zelfs dat relatieve ‘leken’ het sneller oppikken!

Achtergrond

Reguliere MBCT-trajecten komen doorgaans vooral neer op aandachtstraining. Dat is nuttig en belangrijk, maar ook onvoldoende: je kunt namelijk met volle aandacht ook schadelijke handelingen uitvoeren. Binnen de boeddhistische filosofie, waarin MBCT geworteld is, werd daarom al vanouds het trainen van aandacht (attention) aangevuld met het trainen van gewaarzijn (awareness). Het originele woord voor mindfulness (‘sati’) draagt dan ook beide betekenissen in zich.

Het awareness-gedeelte gaat dan over je gewaarzijn van je omgeving, zonder de filter van onze gedachten, associaties of (waarde)oordelen. Dat noemt men directe waarneming en het leidt tot een gevoel van diepe verbinding met de wereld om je heen. Daar wordt al vanouds mee geoefend door middel van creatieve expressie: het ‘vastleggen’ van jouw unieke, directe waarneming in een schilderij, muziekstuk of gedicht. Sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw legden enkele meditatiemeesters zich ook toe op fotografie, omdat het zo’n laagdrempelige vorm van creatieve expressie is. Het groeide uit tot een discipline die contemplatieve fotografie (ook wel miksang) heet.

En dankzij de smartphonerevolutie van het afgelopen decennium heeft nu vrijwel iedereen voortdurend een camera op zak. Daarom is dit de perfecte methode én het perfecte moment om het stukje awareness terug te brengen dat in de Westerse toepassing van mindfulness op de achtergrond is geraakt. Maar dan op een moderne en leuke manier: via een ideale combinatie van oeroude inzichten en moderne technologie.



 


Hartcoherentietraining (HCT)

Uit onderzoek is gebleken dat hartcoherentietraining (HCT) een eenvoudige en uiterst effectieve methode is voor stressreductie en het vergroten van je fysieke en mentale veerkracht. Tijdens HCT-training wordt met een oorsensor je hartritme gemeten en op een computerscherm weergegeven. Zo wordt er in real-time feedback gegeven op de mate van samenhang tussen ademhaling en hartritme, waardoor je inzicht krijgt in de mate van balans in je lichaam en mind. Vervolgens leer je een ademhalingstechniek waarmee je die samenhang kunt vergroten en zo tot een betere balans kunt komen.

Het unieke van hartcoherentie-training is dat het zeer eenvoudig en ontzettend effectief waardoor er al op behoorlijk korte termijn resultaten te behalen zijn. Wetenschappers hebben ontdekt dat bij inademing onze hartslag versnelt en bij uitademing deze weer vertraagt. Dit verschil wordt hartritmevariabiliteit genoemd. Door het aanleren van ademhalingstechnieken kunnen we deze variabiliteit aanpassen en hiermee ons systeem ‘hacken’.

Een lage hartcoherentie wordt geassocieerd met onbalans tussen het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel. Een hogere hartcoherentie staat voor een goede balans tussen deze twee zenuwstelsels. Wie een hogere hartcoherentie wil bereiken, zal het verschil in hartslag tijdens het inademen en uitademen zo groot mogelijk moeten maken. De mate van hartcoherentie wordt ook wel gezien als een maat van psycho-fysiologische flexibiliteit, die tot uiting komt op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak. Deze methode is volledig wetenschappelijk onderbouwd.

Tijdens de hartcoherentietraining wordt middels een computerprogramma met een vinger- of oorsensor de hartslag gemeten. Deze wordt weergegeven in een lijngrafiek, met de gemiddelde BPM's (Beats Per Minute). Deze lijn geeft vervolgens het patroon van het hartritme aan en hoe (on)evenwichtig het hart klopt. Heeft het hartritme een grillig patroon, dan is er een rood lampje zichtbaar. Wordt de hartritmevariatie evenwichtiger, dan kleurt het lampje van blauw naar groen. Er worden eenvoudige oefeningen gedaan die kunnen helpen om in de groene zone te blijven. Met behulp van dit computerprogramma is zichtbaar hoe het lichaam reageert op bepaalde emoties en gevoelens. Bij onderzoek naar stressmanagement is ontdekt dat als de grafiek een mooi golvend patroon heeft, dit een positieve invloed heeft op lichaam en geest.

De HCT is een dagelijks terugkerend onderdeel in het behandeltraject van PROvida. Deels onder begeleiding van de HCT trainer en deels zelfstandig, om het een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken.





Systeem en netwerk

Het behandelprogramma dat PROvida biedt is er in eerste plaats op gericht om zelfstandig en vanuit je eigen kracht (weer) richting te kunnen geven aan een fijn, ontspannen en gebalanceerd leven. Echter, je hebt naast invloed op jezelf ook invloed op de mensen die je in het dagelijkse leven omringen.

Tijdens de gesprekken over je systeem en je netwerk, brengen we samen in kaart hoe je situatie op dit moment is; we maken er als het ware een “foto” van. Met welke mensen (partner, vrienden, kennissen, collega’s, leidinggevende, mensen in clubs/verenigingen) heb je in het dagelijkse leven te maken? Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van een sociogram.

Vervolgens is de vraag wat je vindt van de huidige situatie? Van welke mensen krijg je energie en welke situaties kosten juist energie, kun je voldoende steunen op anderen en kun je jezelf zijn, helpt de huidige situatie je om toe te komen aan alle aspecten die goed zouden zijn voor jouw psychisch welbevinden en/of je herstel? Met andere woorden: Is de huidige situatie helpend voor jou en hoe ziet je energie-landschap eruit?

We gaan samen onderzoeken welke veranderingen voor jou noodzakelijk zijn om door te voeren in de huidige situatie. Het zou kunnen zijn dat je behoefte hebt dat bepaalde mensen als “reddingsboei” voor je kunnen fungeren, of dat je uit wilt spreken wat je van iemand verwacht, dat je bepaalde mensen meer op afstand wilt zetten, omdat zij energie kosten. Maar het zou ook kunnen zijn dat je in je netwerk elementen “mist”, zoals iemand die je stimuleert om te gaan sporten, of een ontspannende hobby te vinden.

Uiteindelijk werk je toe naar een plan, om uit te gaan voeren in je dagelijkse leven. In kaart brengen wat je nodig hebt, het gesprek aangaan met belangrijke mensen hierover, al dan niet geoefend tijdens de Virtual Reality sessies en het vervolgens implementeren, zodat je je gesteund weet om je energie en kracht te behouden na je behandeltraject.


I-decider

Bij PROvida past onze performance coach een methodiek toe die oorspronkelijk is ontwikkeld door Jens Corssen en bekend staat als ‘Der Selbstentwickler’. Hiermee helpt hij je tijdens dit traject bewust te worden van je zelf en de manier waarop je je staande houdt. Vanuit het begrip en het inzicht dat je hiermee opdoet, kun je zelf weer op een bewuste manier de regie in handen nemen en het beste uit jezelf te halen. 

Dit onderdeel van het behandelprogramma is oorspronkelijk ontwikkeld als persoonlijkheidsontwikkeling om de prestaties van toonaangevende leidinggevenden te verbeteren. Jens Corssen is een toonaangevend psycholoog en verwierf bekendheid met zijn boek “der selbstentwickler”.

De methodiek werd vervolgens doorontwikkeld door onze performance coach om ook topsporters op een vergelijkbare manier te coachen en hun prestaties te optimaliseren. Het doel om in de sessies een optimale staat te bereiken, waarin je het beste kun leren en presteren; Cool, Calm en Confident. Er wordt je tijdens de sessies een spiegel voorgehouden en voortdurend bevraagd en geconfronteerd met je handelen en denken. Hierdoor word je je meer bewust van je onbewuste denken, destructieve gemoedstoestanden en automatische reacties op je omgeving. Je leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je toestand, sturing te geven aan jezelf en hiermee het vertrouwen in je eigen kunnen te vergroten.

 


Brain Focus Training

In de Brainfocus training word je zelf een master van je eigen bewustzijn en leer je hoe je van een overactief, denkend brein kan switchen naar een toestand van mentale rust en flow.

Als je last hebt van burn-out klachten gaat je mentale aandacht, logischerwijs, veel uit naar de vermoeidheid en andere psychische en lichamelijke klachten. Je maakt je veel zorgen over dingen uit het verleden of wat er nog komen gaat. Waardoor het vaak nog minder lukt om de taken te doen die er gevraagd worden, wat veel doet met je zelfvertrouwen. In de Brain Focus training leer je om de aandacht te switchen naar het huidige moment in het hier en nu, zonder oordeel. Je ervaart de wereld zoals hij is zonder negatieve filters. Je zult merken dat hierdoor de dingen die je doet veel minder moeite kosten en meer vanzelf gaan. Deze flow toestand kan je niet bijbrengen, maar moet je echt ervaren. 

Met de Focusband trainen we je om in een optimale flow toestand te zijn; die wij “Mushin” noemen. De Focusband meet hersenactiviteit met 3 sensoren op je voorhoofd net als bij een electroencephalography (EEG); het meten van elektrische activiteit van je brein. 

De Focusband is ontwikkeld voor topsporters om consistent topprestaties te kunnen leveren. Wij hebben zelf veel ervaring in de golfsport met de Brain Focus training en zeer positieve resultaten behaald. Met de Neurovision app kunnen we opnames maken van je performance. Je kan vervolgens met een helikopterview naar jezelf kijken en leert om afstand te nemen van je gedachtes en om in het hier en nu te zijn. Dit sluit perfect aan bij de theorieën uit de Acceptance and Commitment Therapy. In de PGA tour is de focusband één van de best bewaarde geheimen voor top performance. Wij brengen de ervaring opgedaan in topsport naar PROvida. 

Bij PROvida train je het brein en word je zelf een master van je eigen bewustzijn.  Eerst word je je bewust van de toestand waarin je explicite brein actief is. Dit brein is actief als je controle uit wilt voeren over je activiteit of als je jezelf iets aan wilt leren. Je kan dan jezelf 40 instructies geven per seconde.  Dan leer je om de aandacht en je bewustzijn te switchen naar de Mushin (Japans voor no-mind) toestand. Op dit moment is je impliciete brein actief en kun je 11 miljoen! instructies geven per seconde. Je leert deze toestand ervaren door middel van auditieve en visuele neurofeedback.  Het voordeel van deze feedback is dat je brein leert en ervaart zonder het denkende brein te activeren. Hierdoor kun je er een gevoel voor krijgen hoe je zelf in een flow toestand komt. In deze toestand ben je creatiever, kan je beter leren, beter overzicht houden en haal je consistent, betere resultaten op je werk.





Excursies

De vrije tijd is voor een deel vrij in te vullen, maar een aantal excursies is toegevoegd aan het programma. Enerzijds voor een goede balans tussen ontspanning en inspanning, anderzijds om ook te ervaren hoe je gedurende je proces om kunt gaan met onvoorspelbare situaties, prikkels, een drukkere omgeving of een situatie met meer mensen om je heen.

Maar ook in het hier en nu zijn, plezier ervaren en je ontspannen voelen zijn belangrijke ingrediënten om vrije tijd op een aangename manier in te vullen.

Tijdens de weekenden is gezorgd voor een aantal excursies, waaruit kan worden gekozen. Dit kunnen bezienswaardigheden zijn, een stadsbezoek of een excursie naar 1 van de vele mooie natuur- en kustgebieden die de Costa Blanca rijk is.


Extra aan de behandeling toe te voegen onderdelen:

Het behandelprogramma is zeer compleet. Naar wens en op indicatie kan het programma verder gepersonaliseerd worden, met professionals uit ons nabije netwerk.

  • Massages
    Wij hebben contacten met meerdere professionals op het gebied van het uitvoeren van ontspannende massages. De behandeling vindt plaats op onze locatie in de massage-ruimte van de spa.
  • Fysiotherapie
    In samenspraak met de regiebehandelaar en beweegcoach kunnen behandelingen plaats vinden door een gerenommeerde kliniek voor fysiotherapie , waarmee wij nauw samenwerken. Voor de behandelingen kunnen we je begeleiden naar de kliniek, of de behandelingen kunnen plaats vinden in de behandelruimte op onze locatie.
  • Begeleiding door een arts
    Om diverse redenen kan het nodig zijn dat er een consult, begeleiding of behandeling door een huisarts toegevoegd moet worden aan uw traject in Spanje. Wij werken samen met een Nederlandse huisartsen praktijk op zeer korte afstand van ons resort, zodat in de Nederlandse taal gebruik kan worden gemaakt van hun specifieke deskundigheid.
  • Consult of behandeling door een psychiater
    Wanneer er specifieke deskundigheid nodig is van een psychiater, dan is het te alle tijden mogelijk en wordt dit in eigen taal georganiseerd. 
  • Begeleiding van de thuissituatie
    Tijdens het behandeltraject in Spanje ga je hard aan jezelf werken. Het zou kunnen zijn dat ook in je thuissituatie veranderingen plaats moeten vinden om, na het traject weer optimaal te kunnen functioneren. Ons team in Nederland staat klaar om hierin de wenselijke hulp en behandeling te bieden.
  • Coaching door paarden
    Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben. Een paard geeft rechtstreeks feedback en spiegelt in het hier en nu.
  • Creatieve workshops
    Het stimuleren van het creatieve brein, mindfull bezig zijn en op een ontspannende manier bijdragen aan je herstel. Een voorbeeld hiervan is een keramiek workshop.
  • Wellness, Cosmetic en Beauty mogelijkheden
    De Costa Blanca biedt vele mogelijkheden op dit gebied, waar vele maatwerk mogelijkheden zijn die aan je wensen zullen voldoen.